Άνθρωποι και δέντρα: Στενά συνδεδεμένα ανά τους αιώνες

Τα δέντρα θεωρούνται ιερά σε πολλούς πολιτισμούς.
Η λατρεία των δέντρων, με τη μια ή την άλλη μορφή, ασκήθηκε σχεδόν παγκοσμίως από τους αρχαίους λαούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Τα δέντρα μιλούν στην ψυχή των ανθρώπων

Δεν είναι περίεργο που τα δέντρα έχουν αιχμαλωτίσει την ανθρώπινη φαντασία από την αρχή του χρόνου.
Η δύναμή τους, βαθιά ριζωμένη στη Γη, αποτελεί έμπνευση.
Ο κορμός και τα κλαδιά τους είναι ένα θαύμα της φύσης γιατί στέκονται γερά και αδιαπέραστα τις περισσότερες φορές, ωστόσο μπορούν να λυγίζουν και να ταλαντεύονται με τον άνεμο όταν χρειάζεται.

Ο ψίθυρος ενός αεράκι στα φύλλα τους ή το θέαμα των μυρμηγκιών που βαδίζουν σε ευθεία γραμμή πάνω ή κάτω από τον κορμό τους μας θυμίζουν τη μαγεία της φύσης που ενσαρκώνουν τα δέντρα.
Ζουν για εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια, και έτσι τους σεβόμαστε ως φύλακες των μυστικών του παρελθόντος και φρουρούς του μέλλοντος.

Παρακολουθώντας τους κύκλους ανάπτυξής τους, το ρίξιμο των φύλλων και την εκ νέου ανθοφορία τους την άνοιξη, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονταν από καιρό τα δέντρα ως ισχυρά σύμβολα ζωής, θανάτου και ανανέωσης.
Από την αρχή του χρόνου, οι άνθρωποι είχαν την αίσθηση ότι τα δέντρα είναι αισθανόμενα όντα όπως και εμείς, ότι μπορούν να αισθανθούν πόνο, ότι αιμορραγούν όταν πληγώνονται.
Τα δέντρα μοιάζουν ακόμη και με εμάς.
Οι άνθρωποι έχουν έναν κορμό, τα δέντρα έχουν μπράτσα.
Και έτσι νιώθουμε εγγενώς μια βαθιά σύνδεση μαζί τους.

Πολλοί άνθρωποι λένε ότι μπορούν να νιώσουν τη δονητική ενέργεια ενός δέντρου όταν βάζουν το χέρι τους πάνω στο φλοιό του.
Με τις βαθιές ρίζες τους, τα δέντρα φέρουν σημαντική ενέργεια γείωσης.
Αισθανόμαστε φυσικά γαλήνη και χαλάρωση όταν περπατάμε στη σκιά των δέντρων ή σε ένα μονοπάτι στο δάσος.

Τα δέντρα μας βοηθούν κάθε μέρα

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι τα δέντρα απομακρύνουν τόσο πολύ τη ρύπανση από τον αέρα που «απέτρεψαν 850 θανάτους ανθρώπων και 670.000 περιπτώσεις οξέων αναπνευστικών συμπτωμάτων μόνο το 2010».
Όταν ένα έντομο που ονομαζόταν σμαραγδένιος τρυπητής σκότωσε σημαντικό αριθμό δέντρων στην αμερικανική μεσοδυτική πολιτεία τη δεκαετία του 1990 και του 2000, τα ποσοστά ανθρώπινων θανάτων από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές ασθένειες αυξήθηκαν.

Πιο δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί είναι η ψυχολογική επίδραση που έχουν τα δέντρα στους ανθρώπους.
Οι άνθρωποι που περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, ή ακόμα και εκείνοι που έχουν πρόσβαση σε παράθυρα κοιτάζοντας τα δέντρα, έχει αποδειχθεί ότι έχουν καλύτερη υγεία από εκείνους που δεν έχουν.

Το παγκόσμιο δέντρο της ζωής

Η έννοια του Δέντρου της Ζωής, που συχνά συμβολίζει τις συνδέσεις μεταξύ όλων των μορφών ζωής, βρίσκεται σε πολλές θρησκείες και φιλοσοφίες, που χρονολογούνται ήδη από την αρχαία Αίγυπτο.
Το αιγυπτιακό δέντρο της ζωής συμβόλιζε τη δημιουργία και αντιπροσώπευε την αλυσίδα των γεγονότων που έφεραν τα πάντα στην ύπαρξη.

Το δέντρο έχει γίνει το ουσιαστικό σύμβολο της βιολογικής εξέλιξης, καθώς η διαρκώς διακλαδισμένη εικόνα του απεικονίζει με θλίψη τις αναμφισβήτητες διασυνδέσεις μεταξύ όλων των ζωντανών ειδών στη Γη.

Πολιτιστικές πεποιθήσεις για τα δέντρα

Τα δέντρα θεωρούνται ιερά σχεδόν σε κάθε μέρος όπου έχουν εγκατασταθεί οι άνθρωποι, σημάδι της βαθιάς σχέσης μεταξύ ανθρώπων και δέντρων.
Υπάρχουν πολλές βαθιές πεποιθήσεις γύρω από τα δέντρα που οι άνθρωποι κρατούσαν για χιλιετίες.

Στη Μαλαισία, οι άνθρωποι διατηρούν μια πολύ στενή σχέση με τα δέντρα.
«Υπάρχει μια πρακτική δενδροφύτευσης γύρω από τα σπίτια στο βαθμό που οι τοίχοι και οι ξύλινες κατασκευές αφήνονται να δώσουν τη θέση τους στις ρίζες των αναρριχόμενων φυτών, που έχουν σπαρθεί σκόπιμα στις βάσεις αυτών των κατασκευών».
Τα νεκροταφεία στη Μαλαισία καλύπτονται τόσο πυκνά με δέντρα που ολόκληρος ο χώρος είναι δροσερός και προστατευμένος από τον τροπικό ήλιο.
Τα δέντρα αφήνονται να ριζώσουν στους τάφους και λέγεται ότι τα δέντρα ψιθυρίζουν προσευχές στον δημιουργό ζητώντας συγχώρεση για τα προηγούμενα αδικήματα όσων ήταν θαμμένοι σε αυτό το μέρος.

Το Παγκόσμιο Δέντρο λέγεται ότι κατοικεί σε τρεις κόσμους: Οι ρίζες του φτάνουν μέχρι τον κάτω κόσμο, ο κορμός του κάθεται στη Γη και τα κλαδιά του εκτείνονται μέχρι τους ουρανούς.
Πολλοί πολιτισμοί μοιράζονται την πεποίθηση ότι αυτό το δέντρο είναι ο Άξονας Mundi ή ο Παγκόσμιος Άξονας που υποστηρίζει ή συγκρατεί τον Κόσμο.
Για τους λαούς των Μάγια, το Axis Mundi ήταν ένα τεράστιο δέντρο Ceiba (σε άλλους πολιτισμούς, ονομάζεται Kapok) που βρίσκεται στο κέντρο του κόσμου.
Οι πεποιθήσεις των Μάγια αντικατοπτρίζουν ότι οι ανθρώπινες ψυχές δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά ως τα ιερά λευκά λουλούδια στα κλαδιά του δέντρου Ceiba.
Οι ψυχές των νεκρών προγόνων των Μάγια σηκώθηκαν από τις ρίζες του Άξονα Μούντι μέχρι τα κλαδιά του και στα ουράνια βασίλεια.

Στις γερμανικές περιοχές, πίστευαν ότι η ανθρωπότητα δημιουργήθηκε από κορμούς δέντρων, απηχώντας την αντίληψη ότι οι άνθρωποι και τα δέντρα έχουν πολλά κοινά.

Στη Σουηδία, ορισμένα δέντρα θεωρούνταν «φύλακες» και μπορούσαν να φυλάξουν ένα σπίτι από κακή τύχη.
Ο φύλακας ήταν συνήθως ένα πολύ γέρικο δέντρο που φύτρωνε στο οικόπεδο κοντά στο σπίτι.
Η οικογένεια που ζούσε εκεί έτρεφε τόσο μεγάλο σεβασμό για το δέντρο που συχνά υιοθετούσαν ένα επώνυμο σχετικό με το όνομα του δέντρου.

Ένα πολύ γνωστό ιερό δέντρο στη σκανδιναβική μυθολογία ήταν το Yggdrasil, μια γιγάντια τέφρα που λέγεται ότι συνδέει και προστατεύει τους εννέα κόσμους που πιστεύεται ότι υπάρχουν.

Στην ιρλανδική και αγγλική λαογραφία, οι νεράιδες βρίσκονταν όπου φύτρωναν δέντρα Ash, Oak και Hawthorne μαζί.
Τα δέντρα κράταιγος θεωρούνταν ισχυρό σύμβολο προστασίας και συχνά φυτεύονταν κοντά σε σπίτια για να αποκρούσουν τους κεραυνούς καθώς και τα κακά πνεύματα.
Την αυγή του Beltane, πίστευαν ότι οι γυναίκες που λούζονταν στη δροσιά από ένα άνθος Hawthorne θα γίνονταν όμορφες και οι άνδρες που έπλεναν τα χέρια τους στη δροσιά θα γίνονταν επιδέξιοι τεχνίτες

Οι Βουδιστές τρέφουν βαθιά ευλάβεια για το δέντρο Μπόντι, ένα είδος συκιάς με φύλλα σε σχήμα καρδιάς, κάτω από τα οποία ο Βούδας λέγεται ότι διαλογίστηκε για 49 ημέρες, προσπαθώντας να συμφιλιώσει το μυαλό του με το γεγονός ότι υπήρχαν βάσανα στον κόσμο.
Την 49η ημέρα, στάθηκε και ευχαρίστησε το δέντρο που του παρείχε σκιά, και εκείνη τη στιγμή έφτασε στη φώτιση.
Σήμερα, στην ίδια τοποθεσία όπου πιστεύεται ότι καθόταν ο Βούδας, αναπτύσσεται ένας απόγονος του ίδιου δέντρου Μπόντι.
Οι βουδιστικοί μύθοι λένε ότι το δέντρο θα ζει εκεί μέχρι να καταστραφεί ο κόσμος και το μέρος όπου μεγαλώνει θα είναι το τελευταίο μέρος που θα καταστραφεί και όταν ο κόσμος ξαναγεννηθεί, αυτή η τοποθεσία θα είναι το πρώτο μέρος που θα εμφανιστεί.

 

 

Νεκταρία Σπυροπούλου
Reiki Master Teacher/ Spiritual Teacher
Ολιστική – Ενεργειακή  Θεραπευτική
Κιν: 6987196691
Email: info@harmonyspiritualhealing.gr

Προειδοποιητικά σημάδια ανεπίλυτου τραύματος – Αναγνώριση των αόρατων ουλών

Το τραύμα είναι μια βαθιά οδυνηρή εμπειρία που μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ψυχική, συναισθηματική και σωματική ευεξία ενός ατόμου, ειδικά εάν πρόκειται για

Διαβάστε περισσότερα »

Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδας μας συμφωνείτε με την χρήση των cookies.
Μάθετε περισσότερα