Αλεξανδρινό, το λουλούδι των Χριστουγέννων – Έννοια, Συμβολισμός και Πνευματική Σημασία

Κάποιο από το περιεχόμενο που κοινοποιείται σε αυτήν την ανάρτηση προέρχεται από μύθους, λαογραφία, αρχαίες παραδόσεις και θρύλους.
Οι πληροφορίες εδώ δεν πρέπει να θεωρούνται ως ιατρική συμβουλή.
Μην καταναλώνετε, μην εκθέτετε ζώα και μην χειρίζεστε λουλούδια ή φυτά με βάση το περιεχόμενο αυτής της ανάρτησης.

Το Ποϊνσέτια ή Αλεξανδρινό, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λουλούδια κατά την περίοδο των γιορτών.
Αυτά τα όμορφα φυτά με τα έντονα κόκκινα και πράσινα φύλλα τους έχουν γίνει σύμβολο των Χριστουγέννων και χρησιμοποιούνται συχνά ως διακοσμητικά σε σπίτια και δημόσιους χώρους.
Αλλά πέρα ​​από την αισθητική τους γοητεία, τα αλεξανδρινά έχουν επίσης σημαντικό πνευματικό νόημα και συμβολισμό.
Θα διερευνήσουμε την πνευματική σημασία των λουλουδιών poinsettia, τον συμβολισμό τους στη λογοτεχνία και την τέχνη, τι αντιπροσωπεύουν στα όνειρα και τους θρύλους, τη λαογραφία και τη μυθολογία που σχετίζονται με αυτά.

 

Πνευματική έννοια των λουλουδιών Poinsettia

Τα λουλούδια Poinsettia έχουν βαθύ πνευματικό νόημα και πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύουν την αγάπη, την αγνότητα και την ανανέωση.
Συνδέονται με το χειμερινό ηλιοστάσιο, μια εποχή του χρόνου που το σκοτάδι μετατρέπεται σε φως και η φύση αρχίζει να αναγεννάται.

Στον Χριστιανισμό, τα αλεξανδρινά αποκαλούνται συχνά «Άνθη της Άγιας Νύχτας» και συνδέονται με την ιστορία των Χριστουγέννων.
Σύμφωνα με το μύθο, μια νεαρή κοπέλα που ονομαζόταν Πεπίτα ήταν πολύ φτωχή για να φέρει ένα δώρο στην εκκλησία την παραμονή των Χριστουγέννων, έτσι μάζεψε μερικά αγριόχορτα και τα έβαλε κοντά στο βωμό.
Μεταμορφώθηκαν ως εκ θαύματος σε αλεξανδρινά.

Εκτός από τη θρησκευτική τους σημασία, τα αλεξανδρινά έχουν επίσης πολιτιστική σημασία σε πολλές χώρες.
Στο Μεξικό, όπου το φυτό είναι εγγενές, είναι γνωστό ως «La Flor de la Nochebuena» ή «Το λουλούδι της Άγιας Νύχτας» και είναι μια δημοφιλής διακόσμηση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η 12η Δεκεμβρίου είναι η Εθνική Ημέρα Poinsettia, η οποία τιμά τον θάνατο του Joel Roberts Poinsett, του πρώτου πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Μεξικό που εισήγαγε το φυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1820.

Επιπλέον, τα αλεξανδρινά έχουν χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς από ιθαγενείς στο Μεξικό εδώ και αιώνες.
Ο χυμός του φυτού χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία του πυρετού και τα φύλλα χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή ενός τσαγιού που πιστεύεται ότι μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή.
Σήμερα, τα αλεξανδρινά χρησιμοποιούνται κυρίως για διακοσμητικούς σκοπούς, αλλά εξακολουθούν να κατέχουν ιδιαίτερη θέση σε πολλούς πολιτισμούς και παραδόσεις σε όλο τον κόσμο.

 

Τι συμβολίζουν τα λουλούδια Poinsettia στη λογοτεχνία και την τέχνη;

Τα λουλούδια Poinsettia είναι ένα κοινό σύμβολο στη λογοτεχνία και την τέχνη, όπου συχνά αντιπροσωπεύουν την αγάπη, την αγνότητα και την ομορφιά.
Στο μυθιστόρημα «Το δώρο των μάγων» του Ο. Χένρι, η πρωταγωνίστρια πουλά τα μαλλιά της για να αγοράσει στον άντρα της μια αλυσίδα για το ρολόι του, ενώ εκείνος πουλά το ρολόι του για να της αγοράσει αλεξανδρινό.
Στον πίνακα «Η λατρεία των μάγων» του Ιερώνυμου Μπος, διακρίνονται τα αλεξανδρινά στο βάθος, συμβολίζοντας την ομορφιά και τη χάρη της εποχής.

Επιπλέον, στη μεξικάνικη κουλτούρα, τα αλεξανδρινά συνδέονται με την περίοδο των Χριστουγέννων και είναι γνωστές ως «Flores de Noche Buena», ή «Λουλούδια της Άγιας Νύχτας». Σύμφωνα με το μύθο, ένα νεαρό κορίτσι που ήταν πολύ φτωχό για να φέρει ένα δώρο στο μωρό Ιησού εμπνεύστηκε από έναν άγγελο να μαζέψει ζιζάνια από την άκρη του δρόμου και να τα τοποθετήσει στο βωμό.
Τα ζιζάνια μεταμορφώθηκαν ως εκ θαύματος σε όμορφα κόκκινα λουλούδια, τα οποία έγιναν γνωστά ως αλεξανδρινά.
Σήμερα, τα αλεξανδρινά είναι μια δημοφιλής διακόσμηση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων στο Μεξικό και σε όλο τον κόσμο.

 

Τι αντιπροσωπεύουν τα λουλούδια Poinsettia σε ένα όνειρο;

Τα λουλούδια Poinsettia μπορούν επίσης να εμφανιστούν στα όνειρα, όπου συνήθως αντιπροσωπεύουν την αγάπη, την ευτυχία και την καλή τύχη.
Το να δείτε αλεξανδρινά σε ένα όνειρο μπορεί να είναι σημάδι ότι έρχονται θετικές αλλαγές στη ζωή σας ή ότι θα λάβετε απροσδόκητες ευλογίες ή δώρα.

Επιπλέον, σε ορισμένους πολιτισμούς,τα αλεξανδρινά πιστεύεται ότι συμβολίζουν την αγνότητα και το να τις δεις σε ένα όνειρο μπορεί να υποδηλώνει ανάγκη για πνευματικό καθαρισμό ή επιθυμία για μια νέα αρχή.
Λέγεται επίσης ότι το να ονειρεύεσαι αλεξανδρινά κατά την περίοδο των διακοπών μπορεί να αντιπροσωπεύει μια λαχτάρα για οικογενειακές συγκεντρώσεις και μια αίσθηση συντροφικότητας.

Πώς το να βλέπεις λουλούδια Poinsettia μπορεί να σε επηρεάσει πνευματικά

Το να βλέπουμε λουλούδια αλεξανδρινού μπορεί να έχει βαθύ αντίκτυπο στην πνευματική μας ζωή.
Μας θυμίζουν την ομορφιά και τη χάρη της εποχής και την ελπίδα και την ανανέωση που αντιπροσωπεύει.
Τα αλεξανδρινά μπορούν επίσης να μας εμπνεύσουν να είμαστε πιο δοτικοί και γενναιόδωροι, καθώς χρησιμοποιούνται συχνά ως δώρα κατά την περίοδο των γιορτών.

Επιπλέον, το ζωηρό κόκκινο χρώμα των αλεξανδρινών μπορεί να συμβολίζει το αίμα του Χριστού και τη θυσία του για εμάς.
Αυτό μπορεί να χρησιμεύσει ως μια ισχυρή υπενθύμιση του αληθινού νοήματος των Χριστουγέννων και της σημασίας της πίστης στη ζωή μας.
Επιπλέον, τα αστεροειδή φύλλα του, μπορούν να αντιπροσωπεύουν το αστέρι της Βηθλεέμ, το οποίο οδήγησε τους σοφούς στη γενέτειρα του Ιησού.
Αυτό μπορεί να μας εμπνεύσει να αναζητήσουμε καθοδήγηση και κατεύθυνση στα δικά μας πνευματικά ταξίδια.

 

Το λουλούδι Poinsettia θεωρείται τυχερό;

Σε πολλούς πολιτισμούς, τα λουλούδια poinsettia θεωρούνται σύμβολα καλής τύχης και ευημερίας.
Συχνά δίνονται ως δώρα κατά την περίοδο των γιορτών για να φέρουν ευλογίες και καλή τύχη στον παραλήπτη.

Συμπερασματικά, τα λουλούδια poinsettia έχουν μεγάλη πνευματική σημασία και συμβολισμό.
Μας θυμίζουν την ομορφιά και τη χάρη της εποχής και την ελπίδα και την ανανέωση που αντιπροσωπεύει.
Είτε τα βλέπουμε στα όνειρα, τη λογοτεχνία ή την τέχνη, είτε τα λαμβάνουμε ως δώρα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, έχουν τη δύναμη να μας εμπνεύσουν να είμαστε πιο δοτικοί και γενναιόδωροι και να μας υπενθυμίζουν τις πολλές ευλογίες στη ζωή μας.

Επιπλέον, τα λουλούδια poinsettia δεν περιορίζονται μόνο στην περίοδο των γιορτών.
Μπορούν να ανθίσουν όλο το χρόνο με την κατάλληλη φροντίδα και συντήρηση.
Στην πραγματικότητα, είναι δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούν να προσθέσουν χρώμα και ομορφιά σε κάθε δωμάτιο.
Με τα ζωηρά κόκκινα και πράσινα φύλλα τους, μπορούν να φωτίσουν κάθε χώρο και να φέρουν μια νότα φύσης σε εσωτερικούς χώρους.

 

 

 

Νεκταρία Σπυροπούλου
Reiki Master Teacher/ Spiritual Teacher
Ολιστική – Ενεργειακή  Θεραπευτική
Κιν: 6987196691
Email: info@harmonyspiritualhealing.gr

Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδας μας συμφωνείτε με την χρήση των cookies.
Μάθετε περισσότερα