Γεγονότα και μύθοι για το Ρέικι

Οι μύθοι

Για το σύστημα του Ρέικι αφθονούν και συχνά διαδίδονται για λόγους που έχουν πολύ μικρή σχέση, με την προώθηση μιας απλής μεθόδου αυτοθεραπείας, που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει άλλους.
Η διευκρίνιση από πού προήλθαν όλες αυτές οι διαφορετικές ιδέες για το σύστημα του Ρέικι, ήταν το κίνητρο πίσω από τη δημιουργία των βιβλίων πηγών του Ρέικι.

Παρακάτω παρουσιάζονται ποικίλοι μύθοι που συνοδεύονται από κάποια διαφωτιστικά γεγονότα

 

Η προέλευση του συστήματος:

 

Γεγονός: Το Ρέικι είναι Ιαπωνικό.

Είναι ένα σύστημα που δημιουργήθηκε από έναν άνθρωπο που ονομάζεται Usui Mikao στην Ιαπωνία στις αρχές του 1900.
Συγκεντρώνει διάφορα στοιχεία από τις δικές του πνευματικές πρακτικές για να αναπτύξει ένα σύστημα που γνωρίζουμε σήμερα ως Ρέικι.

Αρχικά το δημιούργησε για να υποστηρίξει τους ανθρώπους στο πνευματικό τους ταξίδι προς τη φώτιση χρησιμοποιώντας διαλογισμούς και εντολές.
Αυτά τα στοιχεία ανήκαν στη δική του πρακτική που προήλθαν σε μεγάλο βαθμό από τις πρακτικές Mikkyo (εσωτερικός βουδισμός Tendai) και shugendo (ορεινές ασκητικές πρακτικές) καθώς και από τον ιαπωνικό πολιτισμό, τη φιλοσοφία και την κοσμολογία.

Προς το τέλος της ζωής του δημιούργησε διδασκαλίες που είχαν ως στόχο να υποστηρίξουν τον ιαπωνικό στρατό με πρώτες βοήθειες και περιελάμβαναν μάντρα, σύμβολα, θεραπεία με τα χέρια (που ήταν πολύ δημοφιλή στην Ιαπωνία εκείνη την εποχή) και reiju (μια πνευματική ευλογία, συχνά αποκαλούμενη ένας συντονισμός σήμερα).

Έτσι ανέπτυξε διαφορετικές διδασκαλίες για διαφορετικούς σκοπούς.
Οι τελευταίες του διδασκαλίες έχουν εξελιχθεί (αφού προσαρμόστηκαν από κάθε νέα γενιά μαθητών) σε αυτό που ονομάζουμε σύστημα Ρέικι σήμερα.

Η λέξη Ρέικι μεταφράζεται από τα Ιαπωνικά ως «πνευματική ενέργεια».
Είναι κατανοητό ότι σε όλες τις πρακτικές του Usui αυτή είναι η έννοια της ενέργειας με την οποία δουλεύεται.
Επομένως εργαζόμαστε με την ενέργεια των πάντων, πιστεύοντας ότι τα πάντα αποτελούνται από πνευματική ενέργεια.

Οι πρακτικές που διδάσκονται στο σύστημα αναπτύσσουν τη δική μας ενέργεια και της επιτρέπουν να ρέει πιο ελεύθερα μέσα μας.
Αυτό σταδιακά μας θυμίζει, ή μας επανασυνδέει, με την αρχική μας φύση και την πηγή.

Τα οφέλη είναι ότι αισθανόμαστε πιο ισορροπημένοι, πιο υγιείς και πιο χαρούμενοι και ότι προοδεύουμε προς μια κατάσταση φώτισης.

Πολλοί ασκούμενοι του Ρέικι σήμερα χρησιμοποιούν την επίγνωση της δικής τους ενέργειας για να βοηθήσουν τους άλλους με τη θεραπεία των χεριών, όπως διδάχτηκε στον ιαπωνικό στρατό.
Η χρήση των χεριών για θεραπεία διεγείρει επίσης την ενέργεια του σώματος για να το κάνει να κινείται πιο ελεύθερα.

Μύθος: Το Ρέικι είναι Θιβετιανό, Αιγυπτιακό, Αρειανό, Ατλάντιο κλπ…

Η Hawayo Takata, η οποία έφερε το σύστημα του Ρέικι στη Δύση το 1938 και πέθανε το 1980, ποτέ δεν τόνισε τις ιαπωνικές πτυχές του Ρέικι.
Αυτό μπορεί να οφειλόταν στο γεγονός ότι ήταν η αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τη στιγμή που το έφερε.
Λέγεται επίσης ότι δήλωσε ότι βρήκε την ιαπωνική πρακτική του Ρέικι πολύ περίπλοκη για τους Δυτικούς.

Καμία από τις παραδοσιακές πρακτικές δεν έχει άλλη προέλευση εκτός από την Ιαπωνική.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 Δυτικοί μαθητές του συστήματος του Ρέικι αποφάσισαν να εισαγάγουν την έννοια του Ρέικι που προέρχεται από αλλού κυρίως μέσω της διοχέτευσης πληροφοριών από πνεύματα.
Αν και ενδιαφέρον, κανένας από αυτούς τους πνευματικούς οδηγούς δεν φαίνεται να συμφωνεί μεταξύ τους (συχνά δηλώνοντας ότι το σύστημά τους είναι καλύτερο, ισχυρότερο ή πληρέστερο) και δεν υπάρχουν συνεπείς διαθέσιμες πληροφορίες.
Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει επίσης σύγχυση για το αν είναι η ενέργεια του Ρέικι που συζητείται ή το σύστημα του Ρέικι.

Κατά συνέπεια, πολλές πρακτικές της Νέας Εποχής έχουν εισαχθεί πρόσφατα σε ορισμένα συστήματα του Ρέικι.
Αυτές οι πρακτικές περιλαμβάνουν το σύστημα τσάκρα, τεχνικές που χρησιμοποιούν πλήθος συμβόλων, εισαγωγή περισσότερων επιπέδων και πεποιθήσεις σχετικά με το τι μπορεί ή όχι να κάνει ένας μαθητής.

Ο ρόλος του δασκάλου/μαθητή:

 

Γεγονός: Το Ρέικι αυτοδυναμώνει.

Οι μαθητές του Ρέικι μαθαίνουν τις διάφορες πρακτικές για να μπορούν να φύγουν και να δουλέψουν μόνοι τους.
Η ιδέα είναι ότι όσο περισσότερη δουλειά κάνουν οι μαθητές με τον εαυτό τους χρησιμοποιώντας αυτές τις πρακτικές τόσο περισσότερο έρχονται σε επαφή με την πραγματική τους φύση και την πηγή.

Με αυτόν τον τρόπο ο δάσκαλος, καθοδηγεί τους μαθητές αντί να τους ελέγχει.
Οι άνθρωποι ξέρουν φυσικά τι είναι σωστό ή λάθος γι ‘αυτούς, αλλά μπορούν να το “χάσουν”, στην αναταραχή της σύγχρονης ζωής.
Αισθανόμενοι τη σύνδεσή τους με τη ροή της ζωής ενδυναμώνονται και ο δάσκαλος δεν έχει κάνει τίποτα από το να τους δείξει τον δρόμο, ο μαθητής είναι αυτός που πρέπει να τον πάρει και να τον εξασκήσει.

Μια πραγματική αίσθηση ενδυνάμωσης είναι όταν δεν χρειάζεται να ζητάτε ή να αναζητάτε συνέχεια την έγκριση ενός δασκάλου.
Είναι όταν νιώθεις σίγουρος ότι γνωρίζεις ότι αυτό που κάνεις είναι αληθινό για σένα
(όχι για κάποιον άλλο).

Μύθος: Το Ρέικι είναι πολύ περίπλοκο.

Εάν πουν στους μαθητές, ότι κάτι είναι πολύ δύσκολο και ότι μόνο ο δάσκαλος γνωρίζει τους λόγους, τότε οι μαθητές πρέπει να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα των δασκάλων.

Το Ρέικι δεν είναι μια πρακτική μυστικών και κανόνων.
Δεν ζητείται από τους μαθητές να κάνουν κάτι επειδή ο δάσκαλος λέει ότι πρέπει.

Δεν παρέχει διατροφικές συμβουλές, ούτε συμβουλές για το τι να φορέσετε.
Δεν είναι «παπαγαλισμός» των λέξεων του άλλου.
Δεν είναι διαγνωστικό.
Ένας δάσκαλος του Ρέικι δεν δίνει ούτε αφαιρεί τίποτα.
Κανείς δεν σε εξουσιοδοτεί.
Δεν πρέπει να υπάρχει φόβος για τον δάσκαλο ή για το τι μπορεί να πιστεύει ο δάσκαλος για τις εμπειρίες σας.
Η άρνηση ή η κρίση των εμπειριών των άλλων δεν είναι σημάδι ενός αληθινού δασκάλου του Ρέικι.

Η Θεραπευτική Διαδικασία:

 

Γεγονός: Το Ρέικι καθαρίζει.

Όταν η ενέργεια που έχει μείνει στάσιμη στο σώμα κινείται, μπορεί να ονομαστεί κάθαρση.
Όταν η ενέργεια κινείται στο σώμα, μπορείτε συχνά να την αισθανθείτε επίσης.
Μπορεί να αισθάνεται σαν μυρμήγκιασμα, οξύς πόνος, κύματα,οποιεσδήποτε αίσθηση.
Εξαρτάται από την ερμηνεία της ενέργειας του μαθητή ως προς το τι βιώνει.
Αυτές οι αισθήσεις δείχνουν ότι η ενέργεια έχει διεγερθεί και κινείται στο σώμα.
Μπορεί να είναι έντονες ή ήπιες αισθήσεις ανάλογα με τον μαθητή και την τρέχουσα κατάσταση του.

Με την εξάσκηση του συστήματος του Ρέικι, προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τον καθαρισμό, ώστε η ενέργεια να μπορεί να ρέει ελεύθερα μέσα από το σώμα επιτρέποντάς σας να ρέετε ελεύθερα με τη φύση, τη ζωή, την πηγή.

Το να είσαι σε Ένα με τα πάντα στη ζωή, είναι μέρος της πνευματικής πορείας της εξάσκησης ως ασκούμενος Ρέικι.

Μύθος: Το Ρέικι σε αρρωσταίνει.

Το σώμα καθαρίζεται πάντα και το σύστημα του Ρέικι υποστηρίζει αυτή τη διαδικασία.
Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι το φτέρνισμα και το κρυολόγημα, αυτό είναι ότι το σώμα προσπαθεί να αφαιρέσει τις τοξίνες.
Αν το δεις από αυτή την οπτική, τότε το κρυολόγημα δεν είναι πια «κακό», στην πραγματικότητα το σώμα σου κάνει αυτό που σχεδίασε η μητέρα φύση να κάνει για να προστατευτεί.
Καλό είναι να συνεργαστείτε με έναν δάσκαλο που κατανοεί τη φύση της φυσικής διαδικασίας καθαρισμού του σώματος, προκειμένου να καθοδηγηθείτε σε αυτή τη διαδικασία με σιγουριά.

Το χρήμα και το σύστημα του Ρέικι:

 

Γεγονός: Παίρνετε αυτό που πληρώνετε.

Υπάρχουν δάσκαλοι που δεν έχουν να προσφέρουν ύλη ή κάποια εγχειρίδια, ή ύλη τους είναι πολύ λίγη, με αποτέλεσμα να προκαλείτε στον μαθητή μια ανασφάλεια για την πορεία του, και να πληρώνει λιγότερο μια εκπαίδευση ρέικι.

Μύθος:Το Ρέικι πρέπει να είναι ελεύθερο.

Η ενέργεια του Ρέικι είναι δωρεάν.
Όλοι γεννιόμαστε με ενέργεια μέσα μας και ασυνείδητα τη χρησιμοποιούμε ήδη για να θεραπεύσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

Αλλά αν θέλετε να μάθετε ένα σύστημα που μπορεί να σας διδάξει πώς να το χρησιμοποιείτε πιο αποτελεσματικά, τότε φυσικά, όπως και να παρακολουθήσετε ένα μάθημα μαγειρικής, θα πρέπει να πληρώσετε τον εκπαιδευτή (και θα υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποιότητες εκπαιδευτών και μαθημάτων).
Εάν λάβετε θεραπεία Ρέικι, για άλλη μια φορά πληρώνετε για τον επαγγελματισμό του ασκούμενου και το επίπεδο σπουδών και του χρόνου που έχει αφιερώσει στην πρακτική του.

Ο ρόλος των συμβόλων:

 

Γεγονός: Τα σύμβολα είναι εργαλεία.

Υπάρχουν 4 σύμβολα και μάντρα που διδάσκονται σε παραδοσιακές ιαπωνικές μορφές του συστήματος του Ρέικι.
Τα σύμβολα και τα μάντρα, σε όλους τους πολιτισμούς, διδάσκονται παραδοσιακά για να υποστηρίζουν τους ασκούμενους στην πνευματική ανάπτυξη.

Μας βοηθούν να αξιοποιήσουμε τα θεμελιώδη στοιχεία της αληθινής μας φύσης.
Όταν εργαζόμαστε μαζί τους, φέρνουμε αυτά τα βαθύτερα στοιχεία στη συνειδητή καθημερινή μας ζωή, υποστηρίζοντάς μας, στο ταξίδι μας προς τη φωτισμένη ζωή.

Αφού έχουμε αξιοποιήσει πλήρως αυτά τα υποσυνείδητα στοιχεία, δεν χρειαζόμαστε πλέον τα πραγματικά σύμβολα ή μάντρα.
Με αυτόν τον τρόπο τα σύμβολα και τα μάντρα μπορούν να θεωρηθούν ως τροχοί εκπαίδευσης.

Για παράδειγμα, ο Ουσούι, ο ιδρυτής του συστήματος του Ρέικι απλώς καθόταν απέναντι από ένα άτομο όταν εκτελούσε reiju, δεν χρειαζόταν σύμβολα ή μάντρα καθώς είχε βαθιά κατανόηση της πραγματικής του φύσης και είχε φτάσει στην φώτιση ως ανθρώπινο ον.

Μύθος: Τα σύμβολα είναι η ενέργεια.

Ορισμένες σύγχρονες μορφές του συστήματος του Ρέικι συνεχίζουν να προσθέτουν σύμβολα με την ελπίδα να αποκτήσουν περισσότερη ενέργεια. Εθίζονται στην ιδέα τους και χρειάζονται όλο και περισσότερα για να γίνουν αυτό που πιστεύουν ότι δεν είναι – «ισχυροί». Αυτό οφείλεται στην εσφαλμένη πεποίθηση ότι τα σύμβολα είναι η ίδια η ενέργεια.

Όλα έχουν ενέργεια και το σύστημα του Ρέικι λειτουργεί με την ενέργεια των πάντων. Η ενέργεια δεν μπορεί να μπει σε κουτιά, δεν μπορεί να περιοριστεί.

Το να πιστεύεις ότι τα σύμβολα είναι ενέργεια σημαίνει ότι πιστεύεις ότι είναι σαν ένα μαγικό ραβδί. Αυτή είναι μια εξωτερική άποψη της ζωής, που βασίζεται σε πράγματα έξω από εμάς για να αλλάξουν εμάς και τις καταστάσεις μας. Μας αφαιρεί την αυτο-ευθύνη – την πολύ θεμελιώδη κατανόηση του συστήματος του Ρέικι.

Μόνο εμείς μπορούμε να δημιουργήσουμε την αλλαγή που θέλουμε στη ζωή μας – πρέπει να έρθει από μέσα.

Ο Ρόλος των Συντονισμών:

 

Γεγονός: Οι συντονισμοί, βοηθούν στην κατανόηση του Ρέικι.

Οι συντονισμοί μας βοηθούν να κατανοήσουμε την πνευματική ενέργεια (Ρέικι).
Οι συντονισμοί (αρχικά ονομαζόμενοι reiju στην Ιαπωνία) είναι ένα από τα πέντε θεμελιώδη στοιχεία του συστήματος του Ρέικι.
Είναι απαραίτητο να λάβετε έναν συντονισμό εάν θέλετε να εξασκηθείτε στο σύστημα.
Ένας δάσκαλος συνδέεται ενεργά με τον μαθητή που χρησιμοποιεί αυτή τη σύνδεση, για να έχει πρόσβαση σε αυτό που χρειάζεται για το πνευματικό του ταξίδι αυτή τη στιγμή της ζωής του.

Όσο περισσότερο ο δάσκαλος έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί με τον μαθητή, τόσο βαθύτερος θα είναι ο συντονισμός.
Αν και άλλες συνθήκες επηρεάζουν επίσης αυτό, όπως η ενεργειακή διάθεση και η επιθυμία του μαθητή να είναι ανοιχτός στην ενέργεια.

Μύθος: Ένας συντονισμός με κάνει Δάσκαλο του Ρέικι.

Πρόσφατα ακούσαμε την ιστορία κάποιου να λέει ότι ο σκύλος του ήταν Δάσκαλος του Ρέικι καθώς είχε συντονιστεί με το Ρέικι.
Αυτή η διασκεδαστική δήλωση προέρχεται από την πεποίθηση ότι ένας συντονισμός έχει την ικανότητα να σας «κάνει» (ή σε αυτήν την περίπτωση τον σκύλο σας) σε κάτι.
Για άλλη μια φορά αυτή είναι μια εξωτερική άποψη της ενέργειας και της ζωής, πιστεύοντας σε κάποιο μαγικό πράγμα που θα αλλάξει τα πάντα με το χτύπημα ενός ραβδιού.

Δυστυχώς, αυτή η έννοια μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί κατάχρηση από δασκάλους που ισχυρίζονται ότι μπορούν να σας αλλάξουν με κάποια μαγική ικανότητα, θυμηθείτε ότι μόνο εσείς μπορείτε να αλλάξετε τον εαυτό σας.

 

 

Νεκταρία Σπυροπούλου
Reiki Master Teacher/ Spiritual Teacher
Ολιστική – Ενεργειακή  Θεραπευτική
Κιν: 6987196691
Email: info@harmonyspiritualhealing.gr

Προειδοποιητικά σημάδια ανεπίλυτου τραύματος – Αναγνώριση των αόρατων ουλών

Το τραύμα είναι μια βαθιά οδυνηρή εμπειρία που μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ψυχική, συναισθηματική και σωματική ευεξία ενός ατόμου, ειδικά εάν πρόκειται για

Διαβάστε περισσότερα »

Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδας μας συμφωνείτε με την χρήση των cookies.
Μάθετε περισσότερα