Η άγνωστη εγκεφαλική δραστηριότητα κατά την διάρκεια του διαλογισμού

Θα ήταν εφικτό η ευτυχία να είναι μια ικανότητα που θα μπορούσε να μάθει να κυριαρχεί;

Σύμφωνα με τον Matthieu Ricard, τον ηλικίας 66 ετών θιβετιανού μοναχού και γενετιστή, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί.
Ο Ricard έχει υποβληθεί σε επιστημονικές δοκιμές οι οποίες αποκάλυψαν ένα μοτίβο εγκεφαλικών κυμάτων που ήταν άγνωστα μέχρι τότε από νευροεπιστήμονες.
Η ασυνήθιστη δραστηριότητα στον εγκέφαλό του, αντιπροσωπεύει αυτό που οι επιστήμονες λένε ότι κάνει τον Ricard «τον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο στον κόσμο».

« Ο διαλογισμός είναι σαν την άρση βαρών ή την άσκηση για το μυαλό», είπε ο Ricard στην Daily News.
«Ο καθένας μπορεί να είναι ευτυχισμένος με την απλή κατάρτιση του εγκεφάλου του», δηλώνει.

Για την κατανόηση των φυσιολογικών καταστάσεων ο Ricard συμμετείχε σε μια μελέτη που σκοπό είχε την αναγνώριση του πόσο ευτυχισμένος είναι.
Νευροεπιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin τοποθετήθηκαν 256 αισθητήρες πάνω στο κρανίο του Ricard και του ζήτησε να διαλογίζεται.
Ο Ricard εκτελώντας τον συμπονετικό διαλογισμό, οι νευροεπιστήμονες δεν μπορούσα να πιστέψουν αυτό που έβλεπαν.
Ο εγκέφαλος του μοναχού παρήγαγε ένα επίπεδο γάμμα κύματων που πέρασε εξ ολοκλήρου από τα διαγράμματα.
Βρήκαν επίσης ότι ο εγκέφαλος του επέδειξε ακραία δραστηριότητα στον αριστερό προμετωπιαίο φλοιό σε σύγκριση με το δεξιό.
Αυτό σημαίνει ότι παρουσιάζει μια ασυνήθιστα μεγάλη ικανότητα να βιώνει την ευτυχία με πολύ χαμηλότερη από την κανονική τάση προς την αρνητικότητα.

 

Στα πλαίσια της ίδιας μελέτης

Οι ερευνητές διερεύνησαν το μυαλό και άλλων μοναχών για να δούνε αν τα αποτελέσματα μπορούν να είναι συγκρίσιμα.
Αποκαλύφθηκε ότι οι μοναχοί που κάνανε μακροχρόνια διαλογισμό παρουσίασαν διαταραχή στη λειτουργία του εγκεφάλου, αν και διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ασκούνται στο διαλογισμό για μόλις 20 λεπτά την ημέρα, για 3 εβδομάδες παρουσίασαν επίσης αλλαγές σε κάποιο βαθμό.

Ο μοναχός επιθυμεί να διαδώσει τα καταπληκτικά οφέλη του διαλογισμού για την ευτυχία και έτσι έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο: Ευτυχία, Ένας οδηγός για την ανάπτυξη του πιο σημαντικού προσόν της ζωής.

«Προσπαθήστε με ειλικρίνεια να ελέγξετε και να διερευνήσετε» εξήγησε στην εφημερίδα Daily News.
«Αυτό είναι που ο Βουδισμός προσπαθεί να ξετυλίξει – τον μηχανισμό της ευτυχίας και της δυστυχίας.
Είναι μια επιστήμη του νου».

Πώς οι εγκέφαλοί μας

Έχουν τεθεί τόσο εκτός τροχιάς, ώστε ένα τεράστιο ποσοστό των ανθρώπων στον πλανήτη μας δεν είναι ευχαριστημένοι.
Είναι ένα μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αναλυθεί.
Ωστόσο, αυτό που μου αρέσει σχετικά με το μήνυμα του Ricard και αυτών των ευρημάτων είναι ότι έχουμε τη δύναμη να προγραμματίσουμε κυριολεκτικά το μυαλό μας για την παραγωγή καλών συναισθημάτων και αυτό αναμφίβολα συνδέεται με την αξιοποίηση των ισχυρών επιδράσεων που έχουν οι σκέψεις μας, σχετικά με το σώμα μας και τη συνολική ευημερία.

Φαίνεται ότι όσο πιο συχνά μπορούμε να επιτρέψουμε το μυαλό μας να αξιοποιήσει αυτές τις συγκεκριμένες καταστάσεις των εγκεφαλικών κυμάτων, που σχετίζονται με την ύπαρξη νηφαλιότητας, χαλάρωσης, εγρήγορσης, συνειδητότητας και ειρήνης, τόσο πιο ικανοί θα είμαστε να στραφούμε συνειδητά σε αυτές τις καταστάσεις της εγκεφαλικής λειτουργίας που προκύπτει από τον διαλογισμό.
Μπορούμε όλοι να ξεκινήσουμε, όπως δείχνει αυτή η μελέτη, με μια σύντομη συνεδρία διαλογισμού κάθε ημέρα- μόλις 20 λεπτά.

Όσο διαλογιζόμαστε θα πρέπει να παρακολουθούμε τη σκέψη και να αναπτύσσουμε την ευαισθητοποίηση μας.
Όσο περισσότερο μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια συνειδητή σχέση με αυτό που σκεφτόμαστε, τόσο περισσότερο ελέγχουμε τον εαυτό μας και όλο περισσότερο κατευθύνουμε το δικό μας πλοίο της συνείδησης, αντί να καθοδηγείται από τον αυτόματο τρόπο σκέψης και μερικές φορές από τις πεποιθήσεις και τις σκέψεις που δεν είναι ευθυγραμμισμένες με την ευημερία μας ή με το ποιοι πραγματικά είμαστε.

 

{via randomvibes.gr}    

 

Νεκταρία Σπυροπούλου
Reiki Master Teacher/ Spiritual Teacher
Ολιστική – Ενεργειακή  Θεραπευτική
Κιν: 6987196691
Email: info@harmonyspiritualhealing.gr

Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδας μας συμφωνείτε με την χρήση των cookies.
Μάθετε περισσότερα