Η σημασία των προγόνων

Αυτός είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς κλάδους της θεραπείας, που προς το παρόν τραβάει πολύ λίγη προσοχή.
Ένα σημαντικό μέρος του μοτίβου της ζωής μας προέρχεται από τη γενετική μας κληρονομιά.
Σε πολλούς πολιτισμούς, τόσο εξελιγμένους όσο και πρωτόγονους, δίνεται μεγάλη προσοχή στην προγονική οικογένεια, γιατί η λατρεία των προγόνων είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα από όλα τα συστήματα θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Στον Ταοϊσμό ο χρόνος τακτικά αφιερώνεται για διαβούλευση με τους προγόνους και γίνονται προσευχές για λογαριασμό τους.
Το ίδιο ίσχυε και στην Αρχαία Αίγυπτο και έχουμε κάποιες κειμενικές αφηγήσεις των συγκεκριμένων αιτημάτων που έγιναν στους προγόνους για να βοηθήσουν στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων.
Οι πρόγονοι θεωρούνταν ότι είχαν άμεση σχέση με τον πνευματικό κόσμο και ως εκ τούτου σε θέση να αποφέρουν θετικά οφέλη στην οικογένεια.

“Η σύνδεση γονέα/παιδιού εκδηλώνεται ως ένας κρίκος σε μια μακρά αλυσίδα προγονικού κάρμα που εκτείνεται πίσω στο χρόνο.
Η σύνδεσή σας με την οικογένειά σας, σας επιτρέπει να γεννηθείτε σε αυτή τη συγκεκριμένη γραμμή, είναι ένας σύνδεσμος που πρέπει να γίνει κατανοητός και σεβαστός.
Σε αυτή τη σύγχρονη επιστημονική εποχή είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να αποδεχθούν το γεγονός ότι είναι υπεύθυνοι έναντι των προγόνων τους, ότι είναι πραγματικά υπεύθυνοι για τις πράξεις των προγόνων τους, εάν το κάρμα που προκύπτει δεν έχει ακόμη διαλυθεί.
Πολλοί θεωρούν παράλογο να πιστεύουν ότι οι ενέργειες ενός άγνωστου προγόνου θα μπορούσαν να έχουν οποιαδήποτε σχέση με αυτό που τους συμβαίνει σήμερα.
Το πνεύμα τους δεν είναι απλώς μια ατομική οντότητα, είναι επίσης μέρος του οικογενειακού πνεύματος που το γεννά και το τρέφει “.

Σε πνευματικό επίπεδο, ο χρόνος και ο χώρος δεν επιβάλλουν περιορισμούς, επομένως, κατά μία έννοια, οι πρόγονοί σας ζουν ταυτόχρονα μαζί σας.
Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να ληφθεί υπόψη, γιατί το δυτικό μυαλό έχει εξαρτηθεί από τη σκέψη μόνο με γραμμικούς όρους.
Άλλοι πολιτισμοί που δεν ήταν τόσο περιορισμένοι δέχτηκαν μια πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα στην κίνηση μεταξύ του παρελθόντος παρόντος και του μέλλοντος.
Οι πρόγονοι ήταν ζωντανοί και συνδεδεμένοι μαζί τους.
Εξευμενίζοντας τους νεκρούς, βοηθούσαν θετικά τη ροή του Chi στη ζωή τους.

Στη δυτική κουλτούρα έχουμε ξεχάσει πολλά από αυτήν την εσωτερική γνώση, γιατί πολλοί από εμάς σκεφτόμαστε ή θυμόμαστε ακόμη τους παππούδες μας, πόσο μάλλον τους προπάππους μας.
Γενικά δεν είναι απαραίτητο να πάτε πιο πίσω από τη γενιά των προγιαγιάδων και των παππούδων σας, αν και η Βίβλος μιλά για τις αμαρτίες των πατέρων «ακόμη και στην τρίτη και τέταρτη γενιά», δηλαδή στους προπάππους σας.

Προγονικά μοτίβα

Η ιδέα πίσω από αυτή τη μορφή θεραπείας είναι αρκετά απλή.
Υποδηλώνει ότι όπου έχουν συμβεί τραύματα, προβλήματα ή έντονοι τύποι συμπεριφοράς με τον έναν ή τον άλλον από τους προγόνους σας, η ενέργεια από αυτή την εμπειρία περνάει στις μελλοντικές γενιές.

Αυτό ισχύει ακόμα κι αν η εμπειρία συμβαίνει μετά τη γέννηση του άμεσου απόγονου.
Αντίθετα, εάν θεραπεύσετε ένα από τα προγονικά μοτίβα, γίνεται αμέσως διαθέσιμο στους δικούς σας απογόνους.

Οι λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να συμβεί αυτό είναι πιστεύω βασισμένοι στον «συντονισμό».
Μεταφέρουμε σε γενετικό επίπεδο τα ηχητικά μοτίβα των προγόνων μας, τα οποία, σαν ένα ραδιόφωνο συντονισμένο στους προγόνους μας, επιτρέπουν τη μεταφορά ενέργειας ή πληροφοριών.
Η θεραπεία αυτού του τύπου καταστάσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα εφαρμόζατε την «μακρινή» θεραπεία.

Προγονικοί μύθοι

Οι προγονικοί μύθοι, πάρα πολλοί για να αναφερθούν εδώ, αφθονούν σε πολλούς πολιτισμούς.
Στην αρχαία αιγυπτιακή ιστορία της Ίσιδας και του Όσιρι, ο αδελφός του Σετ έκοψε τον Όσιρι σε 14 κομμάτια.
Αυτός είναι ένας περίεργος αριθμός που δεν βρίσκει απήχηση σε άλλες παραδόσεις.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το 14 είναι το άθροισμα των προγόνων σας στη γενιά των προπάππουδων σας.

Αν προσθέσετε τους γονείς σας (2), στους παππούδες σας (4) και στους προπάππους σας (8) δίνονται συνολικά 14 προγόνους.
Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ότι μέρος του συμβολισμού αυτού του μύθου, έχει να κάνει με τη θεραπεία του γενετικού μας μοτίβου, μέσω των προγόνων μας.
Στο μύθο ο Όσιρις ανακατασκευάζεται από την Ίσιδα που σχετίζεται με την αρχή της «αγάπης» μέσα.

Επίσης, ο χάρτης του οικογενειακού σας δέντρου αντικατοπτρίζει ακριβώς τα αναπτυσσόμενα τρι-γραμμάρια του Ι Τσινγκ της Αρχαίας Κίνας.
Αυτό ξεκινά με δύο γραμμές  yang _ και yin _  που αντιπροσωπεύει τον πατέρα και τη μητέρα σας.
Η επόμενη γραμμή αντιπροσωπεύει τους τέσσερις παππούδες σας και στη συνέχεια προχωρά στα 8 τρι-γραμμάρια που αποτελούν τη βάση των 64  εξαγραμμάτων.
Το I Ching χρησιμοποιήθηκε αρχικά στην Αρχαία Κίνα από τον αυτοκράτορα για να διαβουλεύεται με τους προγόνους του προς όφελος του λαού του.

Χάρτης προγόνων

Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία της θεραπείας των προγόνων, θα χρειαστεί να κατασκευάσετε ένα χάρτη οικογενειακού δέντρου που να συμπληρώνει όσο περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε.
Υπάρχει ένας αριθμός προγραμμάτων Οικογενειακού Δέντρου που μπορούν να ληφθούν από τον Ιστό για να βοηθήσουν αυτή τη διαδικασία.

Δεν έχει σημασία αν υπάρχουν κενά.
Στη συνέχεια, πρέπει να εξετάσετε εάν τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζετε στην παρούσα ζωή σας βρέθηκαν με παρόμοιο τρόπο σε άλλα γνωστά μέλη της οικογένειας.
Αν ναι, η αιτία είναι σχεδόν βέβαιο ότι βρίσκεται στο γενεαλογικό δέντρο.
Εάν δεν είστε σίγουροι από ποια πλευρά να κοιτάξετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εκκρεμές για την απάντηση, ποιος πρόγονος πρέπει να αντιμετωπιστεί πρώτος ως μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας.

Είναι συναρπαστικό το πόσο συχνά δεν επισημαίνεται το προφανές, αλλά η προσοχή στρέφεται σε έναν άλλο από τους προγόνους.
Μια άλλη μέθοδος είναι να φτιάξετε ένα σετ 14 καρτών που σημαδεύουν σε κάθε έναν ξεχωριστό πρόγονο.
Αυτά μπορούν στη συνέχεια να ανακατευτούν και να επιλεγεί ένας πρόγονος.
Μόλις γίνει αυτό, εκτελέστε την παρακάτω άσκηση.

Άσκηση Θεραπείας Προγονικών

( Χρόνος 10-15 λεπτά.)
Στόχος: Να καθαρίσετε και να θεραπεύσετε τη μπλοκαρισμένη ενέργεια στο οικογενειακό σας δέντρο.

Θα χρειαστεί να κατεβάσετε τον Πίνακα Θεραπείας (Ancestral Healing ).

Υιοθετήστε την κανονική στάση του διαλογισμού σας και αισθανθείτε μια σύνδεση με τον πνευματικό σας εαυτό. (Μπορεί να θέλετε να το φανταστείτε ως φως μέσα σας.)

Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, κοιτάξτε το διάγραμμα και φανταστείτε ότι ένα «χρυσό φως» λάμπει στον πρόγονο που χρειάζεται περισσότερο να ενσωματωθεί και να ισορροπήσει ως ενέργεια μέσα σας.

«Συντονιστείτε» σε αυτόν τον πρόγονο και προσπαθήστε να νιώσετε τι είναι αυτό που χρειάζεται θεραπεία και πραγματοποιήστε μια κανονική θεραπευτική διαδικασία με τον ίδιο τρόπο που θα στέλνατε μακρινή θεραπεία.

Εάν αισθάνεστε την ανάγκη για συγχώρεση, προωθήστε αυτήν την ενέργεια στον πρόγονο.

Όταν ολοκληρώσετε αυτό το μέρος της άσκησης, αισθανθείτε ή φανταστείτε ότι το νέο θεραπευτικό μοτίβο ρέει από αυτόν τον πρόγονο στον εαυτό σας.

Δείτε αυτή την ενέργεια ενσωματωμένη στην ύπαρξή σας.
Στείλτε μια ευγνωμοσύνη, αναγνώρισης και ευχαριστιών στον πρόγονο πριν πραγματοποιήσετε το κλείσιμο της θεραπείας.

Θεραπεύοντας το οικογενειακό σας δέντρο

Αυτός ο τύπος θεραπείας μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα είδη καταστάσεων που προέρχονται από το προγονικό σας δέντρο.
Για παράδειγμα, εάν πάσχετε από αρθρίτιδα και υπάρχει προδιάθεση για αρθρίτιδα στην οικογένειά σας, μπορείτε να επιστρέψετε σε έναν παλαιότερο πρόγονό σας που εξέφρασε αυτό το παράπονο.
Πραγματοποιήστε τη θεραπεία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα κάνατε με την μακρινή θεραπεία σε ένα πραγματικό άτομο.

Ίσως χρειαστεί να το κάνετε αυτό σε πολλές περιπτώσεις, επιδιώκοντας επίσης να το εξισορροπήσετε σε συναισθηματικό και νοητικό επίπεδο, καθώς και σε σωματικό.
Τέλος, όταν ολοκληρώσετε τη θεραπεία, αισθανθείτε ότι έρχεται μέσα από το γενεαλογικό δέντρο στον εαυτό σας.

Αυτή η άσκηση μπορεί να επαναληφθεί μέχρι να γνωρίσετε και να εξισορροπήσετε τις ενέργειες όλων των κύριων προγόνων σας.
Στη συνέχεια, θα γίνουν μια ολοκληρωμένη πτυχή του εαυτού σας και θα απαλλαγούν από τυχόν μπλοκ που μπορεί να κουβαλούν.

 

 

{Από το βιβλίο Healing Your Ancestral Patterns}

 

 

Νεκταρία Σπυροπούλου
Reiki Master Teacher/ Spiritual Teacher
Ολιστική – Ενεργειακή  Θεραπευτική
Κιν: 6987196691
Email: info@harmonyspiritualhealing.gr

Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδας μας συμφωνείτε με την χρήση των cookies.
Μάθετε περισσότερα