Ιστορία της Λίθα – Γιορτάζοντας το Θερινό Ηλιοστάσιο

Μια αρχαία ηλιακή γιορτή

Σχεδόν κάθε κοινωνία έχει επισημάνει το υψηλότερο σημείο του καλοκαιριού με κάποιο τρόπο, σχήμα ή μορφή.
Την ημερομηνία αυτή, συνήθως γύρω στις 20 με 22 Ιουνίου (ή στις 21/22 Δεκεμβρίου στο νότιο ημισφαίριο), ο ήλιος φθάνει στο ζενίθ του στον ουρανό.
Είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου και το σημείο στο οποίο ο ήλιος φαίνεται να κρέμεται εκεί, χωρίς να κινείται.
Στην πραγματικότητα, η λέξη “ηλιοστάσιο” προέρχεται από τη λατινική λέξη solstitium.

 

Παρόλο που είναι διαθέσιμες λίγες πρώτες πηγές που περιγράφουν λεπτομερώς τις πρακτικές των αρχαίων Κελτών, ορισμένες πληροφορίες μπορούν να βρεθούν στα χρονικά που κρατούν οι πρώτοι χριστιανοί μοναχοί.
Μερικά από αυτά τα συγγράμματα, σε συνδυασμό με την επιβίωση της λαογραφίας, δείχνουν ότι το θερινό ηλιοστάσιο γιορτάστηκε με φωτιές και ότι ήταν καιρός να τιμηθεί ο χώρος ανάμεσα στη γη και στον ουρανό.

 

Φωτιά και νερό

Εκτός από την πολικότητα μεταξύ γης και ουρανού, η Litha είναι η κατάλληλη στιγμή για να βρούμε μια ισορροπία ανάμεσα στη φωτιά και το νερό.
Σύμφωνα με τον Ceisiwr Serith, στο βιβλίο του The Pagan Family, οι ευρωπαϊκές παραδόσεις γιόρταζαν αυτήν την εποχή του χρόνου, τοποθετώντας μεγάλους τροχούς στη φωτιά και έπειτα τους έβαζαν σε ένα λόφο σε ένα σώμα νερού.
Προτείνει ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή,  ο ήλιος είναι στην ισχυρότερη του δύναμη ακόμα και την ημέρα κατά την οποία αρχίζει να εξασθενεί.
Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι το νερό μετριάζει τη θερμότητα του ήλιου και η υπαγωγή του ηλιακού τροχού στο νερό μπορεί να αποτρέψει την ξηρασία.

Για τους ανθρώπους στις σκανδιναβικές χώρες και στις πιο μακρινές περιοχές του Βόρειου ημισφαιρίου, το θερινό ηλιοστάσιο ήταν πολύ σημαντικό.
Οι σχεδόν ατελείωτες ώρες φωτός τον Ιούνιο είναι μια ευτυχής αντίθεση, με το συνεχές σκοτάδι του χειμώνα .

Αυτή είναι η εποχή του χρόνου φωτεινότητας και ζεστασιάς.
Οι καλλιέργειες αναπτύσσονται στους αγρούς  με τη θερμότητα του ήλιου, αλλά μπορεί να απαιτούν νερό για να τις κρατήσει ζωντανές.
Η δύναμη του ήλιου  είναι ισχυρή και η γη είναι γόνιμη με τη γενναιοδωρία της αυξανόμενης ζωής.

Η Λίθα είναι μια μεγάλη στιγμή για να γιορτάσετε έξω εάν έχετε παιδιά ή είτε δεν έχετε.
Πάρτε τα για κολύμπι ή απλά ετοιμάστε τα νεροπίστολα για να παίξετε με ή χωρίς παιδιά και στη συνέχεια ανάψτε μια φωτιά ή μπάρμπεκιου στο τέλος της ημέρας.
Μείνετε έξω μέχρι αργά για να πείτε καληνύχτα στον ήλιο και γιορτάστε το βράδυ, με αφήγηση μουσική και νυχτερινά μπάνια στη θάλασσα.

 

 

Νεκταρία Σπυροπούλου
Reiki Master Teacher/ Spiritual Teacher
Ολιστική – Ενεργειακή  Θεραπευτική
Κιν: 6987196691
Email: info@harmonyspiritualhealing.gr

Τελετουργικό κοπής ενεργειακού λώρου για αρχάριους

Ασκείτε ενεργειακή υγιεινή κόβοντας ενεργειακούς λώρους ή κορδόνια. Συνειδητά και ασυνείδητα, εμείς οι άνθρωποι δημιουργούμε ενεργητικούς δεσμούς με τους άλλους. Ακριβώς από την εγγύτητα, τη

Διαβάστε περισσότερα »

Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδας μας συμφωνείτε με την χρήση των cookies.
Μάθετε περισσότερα