Κελτικό δέντρο της ζωής – Συνδέοντας σφαίρες

Το σύμβολο Celtic Tree of Life

Έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές λόγω της πιο σύγχρονης χρήσης του στην τέχνη και τη διακόσμηση, η σημασία του ως σύμβολο εκτείνεται μέχρι τα αρχαία χρόνια.
Για τους Αρχαίους Κέλτες, το Δέντρο της Ζωής ήταν ένα σημαντικό σύμβολο που τόνισε τους κύκλους που κυριαρχούν στη φύση και τον πλανήτη μας.
Ας ρίξουμε μια πιο εις βάθος ματιά στο σύμβολο αυτό και ας δούμε τι νόημα μπορούμε να πάρουμε από αυτό.

Αρχαίες πεποιθήσεις των Κέλτων

Οι Αρχαίοι Κέλτες ήταν ένας πολιτισμός που εστιάζει στη φύση και τα δέντρα έπαιξαν τεράστιο ρόλο στις πνευματικές και θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και τελετές.
Ως αποτέλεσμα, πολλά σύμβολα και τελετές περιέχουν την έννοια των δέντρων, και το δέντρο της ζωής ήταν ο κύριος μεταξύ τους.

Το Δέντρο της Ζωής αντιπροσώπευε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των διαφορετικών δυνάμεων στη φύση.
Δείχνει επίσης πώς η ισορροπία τους επιτρέπει την αρμονία και την ισορροπία που βλέπουμε στον φυσικό κόσμο.

Χιλιάδες μεμονωμένα δέντρα φυτεύονται για να σχηματίσουν ένα ζωντανό δάσος, κάθε δέντρο βασίζεται στην προστασία που τους παρέχει το δάσος.
Αυτό το δάσος παρέχει επίσης  ζώα και έντομα, έναν βιότοπο, παρέχοντας καταφύγιο, ζεστασιά και φαγητό.

Με τη σειρά τους, αυτά τα ζώα και τα έντομα πεθαίνουν και παρέχουν θρεπτικά συστατικά για το έδαφος.
Αυτά τα θρεπτικά συστατικά τροφοδοτούν τα δέντρα, δημιουργώντας περισσότερο δάσος και περισσότερο βιότοπο για περισσότερα έντομα και ζώα.
Αυτή η ιδέα της φύσης ως ένας διασυνδεδεμένος, αρμονικός κύκλος γέννησης, ζωής και θανάτου αποτελεί το κέντρο πολλών κελτικών παραδόσεων, και γι ‘αυτό το Δέντρο της Ζωής ήταν ένα τόσο σημαντικό σύμβολο για αυτούς.

Συμβολισμός του κελτικού δέντρου της ζωής

Το κελτικό δέντρο της ζωής ήταν ένα τόσο διαδεδομένο και διαρκές σύμβολο που έχει αποκτήσει πολλές συμβολικές σημασίες με την πάροδο του χρόνου.
Μεγάλο μέρος προέρχεται από τον αρχικό συμβολισμό, αλλά μερικοί έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου καθώς άλλοι πολιτισμοί το έχουν δανειστεί.

Το δέντρο της ζωής περιέχει πολλή σοφία

Μητέρα Γη: Η περίπλοκη ισορροπία και η αρμονία του φυσικού κόσμου είναι μια καλά λαδωμένη μηχανή, διατηρώντας όλες τις δυνάμεις σε ισορροπία μεταξύ τους προς όφελος της ζωής στο σύνολό της.

Σοφία & Ηλικία: Ο σεβασμός για τα μεγαλύτερα μέλη των Κελτικών φυλών ήταν υψίστης σημασίας, καθώς ήταν συχνά οι σοφότεροι και οι πιο έμπειροι.

Ανάπτυξη & Αναγέννηση: Από την παρακμή του θανάτου η ζωή έρχεται εκ νέου στη ζωή, από τις πιο δύσκολες προκλήσεις, κερδίζουμε τα περισσότερα.

Συνδέοντας τα βασίλεια: Οι Αρχαίοι Κέλτες πίστευαν ότι τα δέντρα  αγκυροβόλησαν και στα τρία επίπεδα, με τις ρίζες τους στον κάτω κόσμο και τα κλαδιά τους στους ουρανούς.
Ο κορμός  να είναι ο τρισδιάστατος κόσμος μας.
Σήμερα, το βλέπουμε ως σύμβολο των τριάδων μέσα μας.

Αυτοί οι συμβολισμοί προήλθαν όλοι από τους Κέλτες ή νωρίτερα, καθώς ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι αυτό το σύμβολο προήλθε από τους σκανδιναβικούς λαούς, αλλά ισχύουν και για εμάς σήμερα.
Αυτό συμβαίνει επειδή, παρά το τεράστιο άλμα μας στην τεχνολογία και την κοινωνία, η ζωή δεν αλλάζει τόσο πολύ στο μεγαλύτερο σχήμα των πραγμάτων.
Όπως το κελτικό δέντρο της ζωής, οι ανθρώπινοι αγώνες μας είναι αιώνιοι και κυκλικοί.
Δεν υπάρχει φύση που κερδίζει, ούτε να κερδίζει ζωή.
Έχει να κάνει με το ταξίδι.

 

 

 

Νεκταρία Σπυροπούλου
Reiki Master Teacher/ Spiritual Teacher
Ολιστική – Ενεργειακή  Θεραπευτική
Κιν: 6987196691
Email: info@harmonyspiritualhealing.gr

Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδας μας συμφωνείτε με την χρήση των cookies.
Μάθετε περισσότερα