Ποια είναι η πραγματική σημασία του Πάσχα;

Η Σαρακοστή ολοκληρώνεται με τη Μεγάλη Εβδομάδα, την Πέμπτη, όταν γίνεται η τελετή του Πλύσιμο των Πόδιων.
Η ημερομηνία είναι επίσης ανάμνηση του Μυστικού Δείπνου του Ιησού Χριστού με τους αποστόλους, όταν αποκάλυψε τα γεγονότα που θα ακολουθούσαν και θα κατέληγαν στο θάνατό Του.
Η λεγόμενη Μεγάλη Παρασκευή θυμίζει τη σταύρωση και τον θάνατό Του, καθορίζοντας έτσι το λεγόμενο Πάσχα.
Είναι την Κυριακή που γιορτάζεται το Πάσχα, την ώρα της Ανάστασής Του.

Ωστόσο, αυτή η κατανόηση φαίνεται να χάνεται και κυριαρχεί η χαρά του να δίνουμε και να λαμβάνουμε σοκολατένια αυγά και παρόμοια, τα οποία, επί του παρόντος, δυναμώνουν επίσης λόγω της δημιουργικότητας των βιομηχανιών να παράγουν όλο και πιο ελκυστικές λιχουδιές.
Επομένως, είναι απαραίτητο να ανακτήσουμε την πραγματική σημασία του Πάσχα.

Τι σημαίνει Πάσχα;

Η λέξη «Πάσχα», για εμάς, προήλθε από το λατινικό «pascha» και τα επίθετά του «pascal» και «pascoal».
Αλλά, με τη σειρά του, βασίστηκε στον εβραϊκό όρο «pesach», που σημαίνει «πέρασμα».
Αυτός ο όρος προέρχεται από το ελληνικό «páskha» και το αραμαϊκό «PasHâ».
Είναι αρκετά παλιό και, με τα χρόνια, έχει αποκτήσει διαφορετικές έννοιες.

Το Πάσχα ήταν μια γιορτή γνωστή ως Φεστιβάλ Σελήνης, καθώς πίστευαν ότι αυτός ο δορυφόρος ρύθμιζε τη φύση, τη γονιμότητα της γης, των ζώων και των ανθρώπων, αποτελώντας το σύμβολο της ανανέωσης της ζωής.

Οι χωρικοί το γιόρταζαν την εαρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, τον Μάρτιο.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου, η κατανάλωση κρέατος αρνιού ήταν συνηθισμένη κατά τη διάρκεια των εορτασμών.
Γιορταζόταν από τον εβραϊκό λαό, πριν από τη νύχτα που ελευθερώθηκαν από τη σκλαβιά στην Αίγυπτο, όταν άρχισε να έχει την έννοια που σήμερα είναι γνωστή ως «πέρασμα» και η οποία ενσωματώθηκε με μια άλλη ερμηνεία του Χριστιανισμού.

Αν και υπάρχουν στοιχεία του εορτασμού της εαρινής ισημερίας, η πνευματικότητα είναι το εντυπωσιακό σημείο στην έννοια αυτής της μιας από τις κύριες λειτουργικές γιορτές.
Η απελευθέρωση, η αναγέννηση, η μετάνοια, η συγχώρεση, η κοινωνία και η φιλανθρωπία είναι οι πτυχές που χαρακτηρίζουν αυτή την περίοδο.
Ο καθένας, κατά κάποιο τρόπο, συνδέεται με το θείο και γιορτάζει τη ζωή.

Εικόνα καρφίτσας ιστορίας

Το Πάσχα ως απελευθέρωση

Στον Ιουδαϊσμό, η πραγματική σημασία του Πάσχα έγκειται στο να θυμόμαστε και να γιορτάζουμε την απελευθέρωση του εβραϊκού λαού από τη σκλαβιά στην Αίγυπτο και στην επιβεβαίωση της ελευθερίας και της θεϊκής ανεξαρτησίας του έθνους του Ισραήλ.

Πριν από περίπου 3.500 χρόνια, οι Εβραίοι ελευθερώθηκαν από τη σκλαβιά στην οποία υπάγονταν στην Αίγυπτο που κυβερνούσε ο Ραμσής Β’. Ο Μωυσής, μεγαλωμένος στην αυλή του Φαραώ, του ζήτησε να ελευθερώσει τους Εβραίους υπό την κυριαρχία του, καθώς ήθελε να εκπληρώσει την αποστολή να τους πάει στη Χαναάν, τη Γη της Επαγγελίας.

Ωστόσο, οι Εβραίοι εργάζονταν σε φαραωνικές κατασκευές, στη γεωργία, στην κτηνοτροφία και σε όλα τα είδη εργασιών στην Αίγυπτο, παίρνοντας μικρή ή καθόλου αμοιβή.
Σύντομα, ο φαραώ αρνήθηκε το αίτημα.
Με σκοπό να μαλακώσει την καρδιά του, έστειλαν εννέα πληγές από τον Θεό.
Αλλά δεν πείστηκε, ειδικά επειδή ο ίδιος έβλεπε τον εαυτό του ως θεότητα.
Μόνο με τη δέκατη πληγή, γνωστή ως «το πέρασμα του εξοντωτικού αγγέλου » πάνω από τα σπίτια της Αιγύπτου, με το θάνατο του πρωτότοκου, διέταξε στη συνέχεια τον Μωυσή να φύγει από εκεί με τον εβραϊκό λαό.
Σε αυτό το σημείο, ο Φαραώ είχε ήδη χάσει τον πρώτο του γιο ως αποτέλεσμα αυτής της πανούκλας.

 

Το Πάσχα ως αναγέννηση

Οι περισσότερες θρησκείες που βασίζονται στον Χριστιανισμό κατανοούν ότι η πραγματική σημασία του Πάσχα έγκειται στην κατανόηση του τι αντιπροσωπεύει η ανάσταση του Ιησού Χριστού, τρεις ημέρες μετά τον θάνατό Του με σταύρωση.
Σε αυτό το πλαίσιο, η λέξη «Πάσχα» και η έννοια της διέλευσης είναι σχετικές για να κατανοήσουμε την ανάσταση ως ένα πέρασμα από τον θάνατο στην αιώνια ζωή και ότι το πνεύμα έχει την υπεροχή της ύλης.

Ο Ιησούς Χριστός ήταν ένας σπουδαίος πνευματικός δάσκαλος, ο οποίος απέκτησε οπαδούς κατά τη διάρκεια της ζωής του κηρύττοντας τις διδασκαλίες του Θεού.
Όταν Αυτός και οι μαθητές Του έφτασαν στην Ιερουσαλήμ, κατά την περίοδο του εβραϊκού Πάσχα, έπλυνε τα πόδια των ζητιάνων, ως ένδειξη ταπεινοφροσύνης και καλοσύνης.

Υπήρχε ο Μυστικός Δείπνος, το παραδοσιακό Sêter, στο οποίο έπινε κρασί και έτρωγε ψωμί, αμφότερα αζύμωτα.
Κατά τη διάρκεια αυτού του γεγονότος, ενημέρωσε τους αποστόλους για το πεπρωμένο Του.
Ήταν Πέμπτη.
Ο Ιησούς Χριστός ήρθε στη Γη με έναν σκοπό και τον εκπλήρωσε οικειοθελώς προς όφελος της ανθρωπότητας, η οποία απέκτησε μια νέα ευκαιρία να λυτρωθεί, να αλλάξει και να ξαναγεννηθεί.

Την Παρασκευή που ακολούθησε, δικάστηκε και καταδικάστηκε άδικα σε θάνατο με σταύρωση (ένας από τους πιο ταπεινωτικούς και επώδυνους θανάτους που έχουν καταγραφεί).
Βασανισμένος και ταπεινωμένος, ο Ιησούς Χριστός σταυρώθηκε και, αντί να αφεθεί το σώμα του στον σταυρό μετά το θάνατό του, τον έθαψαν.
Αφού κατέβηκε στο βασίλειο των νεκρών, αναστήθηκε ξανά την τρίτη ημέρα (Κυριακή του Πάσχα) και ανακοίνωσε την κατάστασή του τις επόμενες 40 ημέρες.
Ύστερα, ανέβηκε στους ουρανούς.

Με βάση αυτό, η πραγματική σημασία του Πάσχα είναι η μεταμόρφωση, η αναγέννηση σε μια νέα ευκαιρία, να έχουμε ελπίδα και να φροντίζουμε την πνευματικότητα, καθώς είναι το οριστικά αιώνιο μέρος της ζωής.
Είναι επίσης καιρός να είμαστε ευγνώμονες για τη θυσία του Ιησού Χριστού και να ακολουθούμε το παράδειγμά Του της καλοσύνης.

Εικόνα καρφίτσας ιστορίας

Το Πάσχα ως γονιμότητα

Ακόμη και πριν από τη θρησκευτική σημασία του Πάσχα, η ημερομηνία ήταν γνωστή και γιορταζόταν με σημασία για τη γονιμότητα, την αγάπη και την αναγέννηση, δίνοντας βάση στις αγγλοσαξονικές, σκανδιναβικές και γερμανικές μυθολογίες, από όπου και οι όροι «Easter» (αγγλικά) και «Ostern»
(Γερμανικά).
Έτσι, οι αρχαίοι άνθρωποι, που απέδιδαν την αφθονία της ζωής και την επιτυχία του τρύγου στη θεά Οστέρα, γιόρταζαν την εαρινή ισημερία και την τιμούσαν με σύμβολα όπως λαγούς και χρωματιστά αυγά.

Υπό αυτή την έννοια, γινόταν ένα πανηγύρι στις 30 Μαρτίου, το οποίο με τον καιρό συγχωνεύτηκε με τα ήθη και τα έθιμα της Καθολικής Εκκλησίας.
Και σύμβολα όπως ο λαγός και τα αυγά πουλιών που βάφτηκαν και στολίστηκαν
(παράδοση που παραμένει), έγιναν πασχαλινά κουνελάκια και σοκολατένια αυγά, αντίστοιχα.

Στην πραγματικότητα, οι λαγοί ή τα κουνέλια είναι αρκετά γόνιμα ζώα.
Υποθέτοντας την αρχαία παράδοση αυτών των ανθρώπων, τα αυγά των πτηνών συγκρίθηκαν με τον πέτρινο τάφο όπου αφέθηκε το σώμα του Χριστού πριν από την ανάσταση.
Κυρίως μεταξύ των Ορθοδόξων Χριστιανών, άρχισαν να βάφονται κόκκινο, ενθυμούμενοι το αίμα που έχυσε ο Ιησούς Χριστός για να σώσει την ανθρωπότητα.

Έτσι, η κατανάλωση αυγών κατά τους εορτασμούς του Πάσχα γινόταν ολοένα και πιο συχνή, ειδικά επειδή εξισορροπούσαν τη νηστεία κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής
(περίοδος που διαρκεί από την Τετάρτη της Τέφρας έως την Πέμπτη της Μεγάλης Εβδομάδας).
Τα σοκολατένια αυγά εμφανίστηκαν μόνο μεταξύ του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου αιώνα, στη Γαλλία.

 

Το Πάσχα ως πνευματική εξέλιξη

Ορισμένες θρησκείες δεν αναγνωρίζουν την περίοδο του Πάσχα στα δόγματά τους, όπως συμβαίνει με τον Βουδισμό , το Ισλάμ, τον Ινδουισμό και τον Ταοϊσμό, μεταξύ άλλων.
Ωστόσο, όλοι επισημαίνουν την ύπαρξη μιας ανώτερης δύναμης που κινεί την ανθρωπότητα ή θεοτήτων που αντιπροσωπεύουν τις δυνάμεις που υπάρχουν στη φύση και τη ζωή.
Η πνευματικότητα θεωρείται από όλες σχεδόν τις θρησκείες ως πηγή σοφίας και ατομικής και ανθρώπινης εξέλιξης.

Έτσι, ενώ κάποιοι γιορτάζουν το Πάσχα, αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη στιγμή για να αναλογιστούν τη ζωή, πώς να σχετίζονται με τον εαυτό τους και τους άλλους και να εξελίξουν τη δική τους πνευματικότητα.
Προτιμούν να εξασκήσουν την κατανόησή τους για το πώς όλοι μπορούν να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι για να ζήσουν μαζί και να κάνουν τον κόσμο ένα πιο αξιοπρεπές και καλοπροαίρετο μέρος για όλα τα όντα εδώ.

Συμπερασματικά, η πραγματική σημασία του Πάσχα έγκειται στο πώς, σύμφωνα με τις πεποιθήσεις μας, το καταλαβαίνουμε.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από δόγματα ή θρησκείες, η περίοδος είναι πάντα να ανανεώνουμε μέσα μας την αγάπη μας για τους άλλους και την πίστη μας.
Απολαύστε, λοιπόν, σοκολατένια αυγά, σκεπτόμενοι το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν την αφθονία των καλών συναισθημάτων, απελευθερωθείτε από παλιές έννοιες και κρίσεις και ξαναγεννηθείτε στη ζωή με την προοπτική της κατανόησης ότι, ως άνθρωποι, έχουμε την ευκαιρία να εξελιχθούμε και θετικά επηρεάζουν τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

 

 

 

 

Νεκταρία Σπυροπούλου
Reiki Master Teacher/ Spiritual Teacher
Ολιστική – Ενεργειακή  Θεραπευτική
Κιν: 6987196691
Email: info@harmonyspiritualhealing.gr

Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδας μας συμφωνείτε με την χρήση των cookies.
Μάθετε περισσότερα