Τραχηλικός πόνος και συναισθήματα: πώς να αναγνωρίσετε τη σύνδεση και να απελευθερώσετε την ένταση

Άσκηση για χαλάρωση του λαιμού

Οι συγκρούσεις μεταξύ του κεφαλιού και της καρδιάς αντανακλώνται στον λαιμό.
Μπορούμε να το χαλαρώσουμε και να αποτρέψουμε τον αυχενικό πόνο με ασκήσεις και φροντίδα των συναισθημάτων μας.

Ο λαιμός στηρίζει το κεφάλι και το συνδέει με τον κορμό.
Λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ κεφαλιού και καρδιάς, μεταξύ λογικής και συναισθημάτων.
Όταν έχουμε πόνο στον τράχηλο, είναι βολικό να λάβουμε υπόψη αυτόν τον σύνδεσμο.
Μπορούμε να χαλαρώσουμε τους ώμους μας και να κάνουμε ασκήσεις για να ανακουφίσουμε τον πόνο κάνοντας τους μύες του λαιμού μας πιο ευέλικτους, αλλά είναι επίσης σημαντικό να δούμε τι άλλο συμβαίνει, εάν υπάρχει κάποιο συναισθηματικό στοιχείο πίσω από τον πόνο και την έντασή μας.

Γιατί σφίγγουν οι τράχηλοι;

Ο λαιμός είναι, στην πραγματικότητα, ένα πέρασμα, έννοιες, επιθυμίες, ιδέες και προθέσεις του εγκεφάλου περνούν από αυτόν για να μετατραπούν σε πρακτική δράση.
Είναι μια γέφυρα: δεν είναι ακόμη η ίδια η δράση.
Ό,τι δίνει ζωή περνάει και από αυτό: αέρας, νερό, τροφή, αίμα και νευρική κυκλοφορία.
Είναι, λοιπόν, απαραίτητο μέρος του σώματος.

Για όλους αυτούς τους λόγους, και επειδή είναι ένα στενό πέρασμα, είναι εύκολο να περιοριστεί η ενέργεια σε αυτήν την περιοχή.
Εδώ εστιάζουμε σε αυτή την οπτική, η οποία θεωρεί τις εντάσεις του τραχήλου ως έκφραση ψυχό-συναισθηματικής ανισορροπίας.

Όταν τα συναισθήματα συγκρούονται με τη λογική, το αποτέλεσμα είναι άγχος.
Η διαφορά μεταξύ αυτού που σκέφτεται ο εγκέφαλος και αυτού που επιθυμεί η καρδιά μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε αβοήθητοι, κολλημένοι, μπερδεμένοι, ακόμη και με ζαλάδες ή εκτός ισορροπίας. Όλα αυτά αντανακλώνται σε εντάσεις στον λαιμό.

Από την άλλη, οι τράχηλοι έχουν μεγάλη κινητικότητα, είναι από τα πιο εύκαμπτα μέρη του σώματος.
Και είναι ακόμα περίεργο να δούμε πώς το περικάρδιο (η μεμβράνη που προστατεύει την καρδιά) συνδέεται με το πίσω μέρος του λαιμού.
Σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι, όταν καταπιέζετε συναισθήματα όπως θυμό ή φόβο, το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι να τεντώσετε αυτή την περιοχή.

Ένα πρόβλημα στον αυχένα μπορεί να αποκαλύψει πώς κλειδωνόμαστε στον τρόπο που βλέπουμε και ερμηνεύουμε μια κατάσταση, σχέση ή σύγκρουση.
Μπορεί επομένως να εκφράζει την ακαμψία μας και την αδυναμία μας να υιοθετήσουμε ή να συλλογιστούμε διαφορετικές απόψεις.

Μπορούμε όμως να πάμε με περισσότερες λεπτομέρειες και να δούμε τι είδους συναισθηματικές συγκρούσεις κρύβονται πίσω από κάθε τύπο αυχενικού πόνου.

Για παράδειγμα:

Πόνος στους κάτω σπονδύλους.
Οι κάτω σπόνδυλοι πχ C4, C5, C6 μπορεί να είναι σε σχέση με τον θυρεοειδή αδένα και μέσω αυτών να επηρεάζουν τη γλώσσα και τη φωνή, δηλαδή αυτό που εκφράζω και αυτό που λαμβάνω.
Οι εντάσεις σε αυτόν τον τομέα μπορεί να αντικατοπτρίζουν καταστάσεις στις οποίες δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να εκφράσει τις απόψεις μου ή στις οποίες ακούω μηνύματα που μου προκαλούν αγανάκτηση και θυμό.
Δυσκολευόμαστε να χωνέψουμε αυτά που ακούμε.

Στραβολαίμιασμα

Το επαναλαμβανόμενο στραβολαίμιασμα, εκφράζει μια κινητική σύγκρουση απογοήτευσης στη δράση, καταστάσεις στις οποίες εν μέρει θέλουμε να γυρίσουμε το κεφάλι μας για να δούμε κάποιον, αλλά από την άλλη το απαγορεύουμε.
Αν η μυϊκή σύσπαση μας εμποδίζει στο κούνημα του κεφαλιού μας, μπορεί να έχουμε την επιθυμία να πούμε όχι σε κάποιον ή κάτι, αλλά δεν το επιτρέπουμε.
Αντίθετα, αν ο πόνος μας εμποδίζει να κουνήσουμε το κεφάλι μας, το πρόβλημα μπορεί να είναι ότι θα θέλαμε να πούμε ναι και δεν το επιτρέπουμε.

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε τη σημασία της ψυχοσωματικής ιατρικής, αφού λαμβάνει υπόψη τα συναισθήματα, τα εξετάζει και τα αναλύει από μια θεραπευτική προσέγγιση.

Άσκηση για χαλάρωση του λαιμού

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να προσπαθήσετε να χαλαρώσετε το λαιμό και τους ώμους σας με τέντωμα, διαλογισμό και αναπνοή.
Το να παρατηρούμε μόνο τον εαυτό μας και να βάζουμε μπροστά τα συναισθήματα θα βοηθήσει πολύ ώστε να μεταμορφωθούν σε άλλες ενέργειες και να χαλαρώσει ο λαιμός μας.

Αυτή η άσκηση θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τους ώμους σας και να απελευθερώσετε την ένταση του τραχήλου καθώς και να ενθαρρύνετε την αυτοπαρατήρηση.

1. Μπορείτε να σηκωθείτε ή να καθίσετε σε μια καρέκλα ή στο πάτωμα.

2. Με την πλάτη σας ίσια, τραβήξτε το βλέμμα σας προς τα οριζόντια και χωρίστε τα χέρια σας από τα πλάγια, περίπου 30º.
Οι παλάμες είναι στραμμένες προς τα πάνω για να κρατούν τους ώμους εξωτερικά περιστρεφόμενους και ανοιχτό το στήθος.

3. Γείρετε το κεφάλι σας προς τη μία πλευρά και μετακινήστε το αντίθετο χέρι σας προς τα κάτω.

4. Παίξτε με την αναπνοή σας, όταν εισπνέετε, διατηρήστε τη θέση, όταν εκπνέετε, πιέστε την κλίση του λαιμού σας λίγο περισσότερο ενώ φέρνετε το αντίθετο χέρι πιο κάτω.
Απολαύστε το τέντωμα.

5. Επαναλάβετε στην άλλη πλευρά για να ολοκληρώσετε την άσκηση.

 

 

Νεκταρία Σπυροπούλου
Reiki Master Teacher/ Spiritual Teacher
Ολιστική – Ενεργειακή  Θεραπευτική
Κιν: 6987196691
Email: info@harmonyspiritualhealing.gr

Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδας μας συμφωνείτε με την χρήση των cookies.
Μάθετε περισσότερα