Cherry Blossom – Άνθη Κερασιάς, Έννοια και συμβολισμός

Τα άνθη της κερασιάς

Συμβολίζουν την άνοιξη, μια εποχή ανανέωσης.
Μπορούν επίσης να αντιπροσωπεύουν τη φευγαλέα φύση της ζωής, καθώς ο χρόνος άνθισης τους είναι τόσο βραχύβιος.
Αν και η ομορφιά των ανθισμένων κερασιών αναμφίβολα θα σας κόψει την ανάσα, θα διαπιστώσετε ότι αυτά τα άνθη δυστυχώς πεθαίνουν μετά από μόλις δύο εβδομάδες.

Στην Ιαπωνία, ο συμβολισμός των ανθισμένων κερασιών, είναι η στιγμή που αυτά τα λουλούδια ανθίζουν και μετά από 2 εβδομάδες αρχίζουν να πέφτουν, ακριβώς όπως τη μία στιγμή που απολαμβάνεις τη ζωή και μετά σε μια στιγμή σταματάει.
Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μικρό χρονικό διάστημα να ζήσουμε.
Όλο το χρόνο οι άνθρωποι στην Ιαπωνία περιμένουν αυτές τις μέρες για να δουν πόσο όμορφα είναι τα άνθη της κερασιάς και εκείνες τις μέρες συναντιούνται με φίλους και οικογένεια για να τα απολαύσουν, σαν μια γιορτή που μαζεύονται όλοι για να φάνε και να πιούν, για να υπενθυμίζουν στον εαυτό τους ότι η ζωή είναι γλυκιά και σύντομη όπως αυτά τα άνθη της κερασιάς.

Επίσης, πολλοί πιστεύουν ότι δεν πρέπει να είστε προσκολλημένοι σε κάτι γιατί η χαρά που έχετε τώρα μπορεί να είναι για λίγο και μετά δεν είναι εκεί, οπότε το να είστε συνδεδεμένοι με το συναίσθημα απλώς θα σας στεναχωρήσει, γι’ αυτό απλώς απολαύστε τη στιγμή που βρίσκεστε σήμερα, στο εδώ και τώρα.

Τι είναι τα άνθη κερασιάς;

Τα άνθη της κερασιάς, γνωστά και ως “sakura” στην Ιαπωνία, είναι μικροσκοπικά ροζ λουλούδια που παράγονται από κερασιές.
Ανθίζουν την άνοιξη και παράγουν το υπέροχο θέαμα, προσφέροντας μια σύντομη ανθοφορία που διαρκεί μόνο δύο εβδομάδες.

Αυτά τα λουλούδια είναι εγγενή στην Ασία και μπορούν να βρεθούν σε δέντρα που αναπτύσσονται στη Νότια Κορέα, την Ινδία και την Κίνα.
Ωστόσο, έχουν μεταφερθεί σε όλο τον κόσμο και μπορούν να βρεθούν και να μεγαλώνουν σε πολλές άλλες χώρες.

Υπάρχουν πολλές κερασιές όλα στο γένος Prunus και σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα υπάρχουν πάνω από 400+ είδη αυτής της διακοσμητικής κερασιάς.

Τι σημαίνει sakura;

Sakura σημαίνει ένα δέντρο που είναι ιδιαίτερο για τους Ιάπωνες και είναι επίσης το εθνικό λουλούδι της Ιαπωνίας γνωστό ως άνθος κερασιάς.
Το Sakura είναι σημαντικό για την ιαπωνική ιστορία και τις πολιτιστικές πτυχές του, καθώς λέει στους αγρότες για την ώρα να σπείρουν τις καλλιέργειες ρυζιού στην αρχαία Ιαπωνία.
Φέρνει επίσης ελπίδα, μια νέα αρχή (νέα φύτευση καλλιεργειών), αναζωογόνηση (ανάπτυξη φρέσκων καλλιεργειών) και ομορφιά (που είναι ευτυχία όταν η καλλιέργεια μεγαλώσει με επιτυχία και φαίνεται εκπληκτική).
Το Sakura είναι επίσης ξεχωριστό λόγω της σύνδεσής του με τη φύση και τη ζωή.
Και κυρίως μιλάει για την ομορφιά της φύσης και μας υπενθυμίζει γιατί δεν πρέπει να τα παρατάμε και να χάνουμε την ελπίδα μας. Θα έρθει η ώρα και η ευτυχία επίσης.

Τι συμβολίζουν τα άνθη της κερασιάς;

Τα άνθη της κερασιάς έχουν βαθύ συμβολικό νόημα.
Στην Κίνα, αντιπροσωπεύουν την αγάπη και το γυναικείο μυστήριο της δύναμης, της σεξουαλικότητας και της ομορφιάς.

Στην Ιαπωνία, τα λουλούδια αγαπιούνται περισσότερο, με τα άνθη που βρίσκονται σε όλες τις πτυχές του ιαπωνικού πολιτισμού, από τον κινηματογράφο μέχρι την ποίηση και ακόμη και τους πίνακες ζωγραφικής.

Αντιπροσωπεύουν επίσης την ευθραυστότητα και την παροδικότητα της ζωής.
Συνδέονται στενά με τα βουδιστικά θέματα της επίγνωσης, της θνητότητας και της ζωής στο παρόν.

Πολλοί Ιάπωνες πιστεύουν ότι τα άνθη της κερασιάς είναι μεταφορές για την ανθρώπινη ύπαρξη, ο χρόνος άνθισης τους είναι μόνο φευγαλέος.

Η έννοια του Cherry Blossom (Sakura) στην Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία, τα άνθη της κερασιάς έχουν ιδιαίτερη σημασία.
Εδώ, τα άνθη της κερασιάς είναι γνωστά και θεωρούνται σύμβολο καλών εποχών.
Όταν οι ανθισμένες κερασιές είναι ανθισμένες, οι άνθρωποι θα γιορτάζουν, διοργανώνοντας «πάρτι για τα άνθη της κερασιάς» με φίλους και συναδέλφους.

Αυτό το έθιμο, γνωστό ως «χανάμι», μπορεί να εντοπιστεί σε περισσότερα από χίλια χρόνια και κυριολεκτικά σημαίνει «παρακολούθηση ανθέων».
Αυτό το τελετουργικό έχει βαθιές πολιτιστικές και θρησκευτικές ρίζες.

Οι Ιάπωνες συγκεντρώνονται κάτω από τα δέντρα κάθε Απρίλιο, γιορτάζοντας τα νέα ξεκινήματα και την επερχόμενη χρονιά, η οποία θα πρέπει να είναι πολλά υποσχόμενη και φωτεινή.

Τα οικονομικά και σχολικά χρόνια στην Ιαπωνία ξεκινούν τον Απρίλιο, που είναι η εποχή της «σακούρα».
Τα άνθη της κερασιάς αντιπροσωπεύουν μια νέα αρχή και γιορτάζονται σε όλη τη χώρα.

Στην Ιαπωνία, τα άνθη της κερασιάς συνδέονται επίσης στενά με το «bushido» ή «τον δρόμο του πολεμιστή».
Αυτόν τον ηθικό κώδικα ακολούθησαν οι σαμουράι, οι φεουδάρχες πολεμιστές της Ιαπωνίας.
Αυτός ο κώδικας απαιτούσε σεβασμό, πειθαρχία και τιμή.

Τα πεσμένα πέταλα κερασιού πιστεύεται ότι συμβόλιζαν το τέλος της ζωής των σαμουράι.
Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα άνθη είχαν παρόμοια σημασία, καθώς οι Ιάπωνες πιλότοι ζωγράφιζαν τα πολεμικά τους αεροπλάνα με τις εικόνες πριν ξεκινήσουν τις αποστολές τους.

Τα άνθη της κερασιάς συμβολίζουν επίσης την ανανέωση εδώ.
Αυτή η έννοια έχει διατηρηθεί, με τις πρώτες της απαρχές γύρω στο 710 (πολύ πριν από την άνοδο της φεουδαρχικής Ιαπωνίας).
Αντιπροσώπευε τις ορεινές θεότητες και σήμαινε την αγροτική επιτυχία.

Ως ένα από τα πιο όμορφα ανοιξιάτικα λουλούδια , αντιπροσωπεύουν την αρχή της άνοιξης, μια εποχή ανανέωσης και ελπίδων για μια παραγωγική χρονιά ανάπτυξης.

Τι συμβολίζει η κερασιά;

Στην Ιαπωνία, το δέντρο Sakura ή κερασιά συμβολίζει το νέο ξεκίνημα, τη συνέχεια, την αναγέννηση, την ανανέωση, αλλά στην Κίνα η σημασία του είναι κάτι που σχετίζεται με την αγάπη και την ομορφιά.
Στην κινεζική κουλτούρα τα άνθη της κερασιάς συμβολίζουν την κυριαρχία των θηλυκών και την ομορφιά που κατέχει.
Οι πνευματικές έννοιες και οι συμβολισμοί του άνθους της κερασιάς αντιπροσωπεύουν την ευχαρίστηση, την καλοσύνη, τη γλυκύτητα της ζωής και μαζί με αυτά μια ισχυρή περιουσία που αξίζει να ζεις.
Στο βουδιστικό μονοπάτι μιλάει για διαλογισμό, ειλικρίνεια, αρχές, ακεραιότητα.
Πιστεύουν ότι οι αλλαγές θα συμβούν, οπότε μην νομίζετε ότι τίποτα στη ζωή είναι μόνιμο, η ζωή συνεχίζεται και οι αλλαγές είναι πάντα εκεί.

Η πνευματική έννοια των κερασιών συνδέεται με τη σαμσάρα ή την αναγέννηση.
Το ίδιο το κεράσι λέει για την εποχή της άνοιξης.
Ανθίζει και αναβιώνει κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
Οι κερασιές αντιπροσωπεύουν την προσωρινή ή ξεθωριασμένη φύση στη ζωή όλων και όταν ζεις αυτές τις γλυκές στιγμές τις περνάς για ένα μικρό διάστημα και δεν διαρκούν για πάντα.

Τα άνθη είναι γοητευτικά, αγνά, φρέσκα και αξιαγάπητα, αλλά ανθίζουν για λίγο και αυτό σημαίνει μια κερασιά σε μια σύντομη ζωή.
Συμβολίζει τη γέννηση της νέας ζωής και την απώλεια της προηγούμενης.

Υπάρχουν πολλές έννοιες, το καθένα με βάση την περιοχή του κόσμου που αναπτύσσεται και όταν οι άνθρωποι παρατηρούν τη φύση αυτού του δέντρου, το αποσυμβολίζουν και το συνδέουν όμορφα με την ανθρώπινη ζωή.
Μερικοί χρειάζονται επίσης καθοδήγηση για να μας πουν ότι η ζωή είναι ανεκτίμητη, πολύτιμη και σπάνια, όχι τεχνητή.

 

 

Νεκταρία Σπυροπούλου
Reiki Master Teacher/ Spiritual Teacher
Ολιστική – Ενεργειακή  Θεραπευτική
Κιν: 6987196691
Email: info@harmonyspiritualhealing.gr

Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδας μας συμφωνείτε με την χρήση των cookies.
Μάθετε περισσότερα